Zorg voor een gezonde leefomgeving

 

29 februari 2024: Stichting 'In goede aarde' geeft lezing: ‘EEN LEVENDE BODEM VOOR DE ACHTERHOEK
inclusief testen van bodemmonsters
Waar: De Sprankel, Domineesteeg 12 Ruurlo
Tijd: inloop vanaf 19u, start 19:30u 
Toegang: Gratis/vrije gift

Gastsprekers deze avond waren Ties Temmink en Benthe van Wallenburg, mede-oprichters van stichting In Goede Aarde. Zij namen ons mee in het werk van In Goede Aarde, het belang van een gezonde bodem en de mogelijkheden die daar liggen voor ons eigen welzijn en voedselvoorziening.

Bodemvoedselweb
Het fundament van een toekomstbestendig voedselsysteem bevindt zich onder onze voeten: bodemleven. Wist je dat een theelepel vruchtbare aarde meer organismen bevat dan er mensen op de wereld zijn?

In de grond onder ons bevindt zich het bodemvoedselweb: een fascinerend ondergronds web van leven dat bestaat uit talloze micro-organismen die allen een eigen en essentiële rol vervullen. Door ons huidige landbouwmodel, dat gekenmerkt wordt door overmatig gebruik van gifstoffen, kunstmest en excessieve grondbewerking, is dit web verstoord. Benthe en Ties betoogden dat door het bodemvoedselweb te herstellen, onze bodem zijn fundamentele functies weer kan vervullen en we de huidige impasses kunnen doorbreken. 
 


Stichting in Goede Aarde ziet het herstel van bodem als een belangrijke oplossing voor de vele crises die onze landbouw kent. Biodiversiteit, klimaat, stikstof, ze zijn allemaal gerelateerd aan de bodem en de gezondheid daarvan. Micro-organismen zoals bacteriën en schimmels spelen hierbij een cruciale rol, maar die zien we vaak letterlijk over het hoofd doordat ze niet met het blote oog te zien zijn.
 

Met de microscoop projecteerden zij deze avond live het bodemvoedselweb op groot scherm, aan de hand van drie verschillende meegenomen monsters van tuingrond. De beelden waren fascinerend! 
 
Daarnaast hebben zij ons meegenomen in hun werk en het project dat ze momenteel in de regio Achterhoek draaien:
Regeneratieve Landbouw Achterhoek 2025.
Komend jaar zullen zij op verschillende percelen rondom Doetinchem het werken met microbiologie naast reguliere landbouw testen. Dit doen ze in samenwerking met de lokale agrarisch ondernemers en monitoringspartners zoals WUR en Agriwatch. Deze pilot valt onder de subsidie Groen Economisch Herstel van de Europese Unie.
Meer informatie hierover vind je op
https://www.ingoedeaarde.org/project-regeneratieve-achterhoek-2025/

De avond is goed bezocht, door zo'n 40 geinteresseerden. Dank voor de donaties!